Orhideea – secrete de îngrijire

Orhideea este o floare impresionantă, care transmite un mesaj de liniște, eleganță, frumusețe și rafinament.

Dacă iubești plantele de interior, cu siguranță ai sau ai avut măcar o dată o orhidee.

Perioada de înflorire

Majoritatea tipurilor de orhidee înfloresc o dată pe an (perioada diferă în funcție de specie).

Dacă planta este foarte bine îngrijită și crește sănătos, poate înflori de mai multe ori. În general, după ce planta a fost mutată în alt ghiveci, nu va înflori anul respectiv.

Ce trebuie să facem să prelungim cât mai mult viața orhideei

Orhideea trebuie îngrijită prin aplicarea îngrășămintelor, poziționare corectă și udare atunci când pământul începe să se usuce.

Trebuie atent observată după înflorire. După ce florile cad, tijele încep de asemenea să se usuce și trebuie eliminate dacă uscarea este completă.

Dacă vrem ca planta să înflorească încă o dată, se taie tijele de la al doilea nod de la bază.

Lumina

Orhideele iubesc locurile luminate, dar se tem de razele de soare directe şi curenţii de aer.

Aceste flori trebuie ținute lângă o fereastră orientată spre sud sau est, dacă este posibil. Au nevoie de multă lumină, dar nu directă.

Dacă sunt lângă un geam spre vest, razele soarelui vor fi prea puternice, așadar este recomandat să folosești o perdea care să blocheze o parte dintre acestea.

Ferestrele orientate spre nord nu vor oferi suficientă lumină orhideei.

Nu expuneţi orhideele direct la soare deoarece se produc arsuri care pot fi observate sub forma unor pete pe frunze sau frunze îngălbenite.

Lumina este importantă pentru orhidee

Cea mai frecventă problemă

Una din cele mai frecvente probleme este căderea bobocilor, înainte să se deschidă.

În această situație, verificați dacă nu cumva temperatura în cameră unde se află planta e prea ridicată (nu ii place peste 32°C), nu are destulă lumină, solul din ghiveci e fie prea uscat, fie exagerat de umed.

Greșeli frecvente în udarea orhideei

Udatul prea des: Nicio specie de orhidee nu trebuie udată în fiecare zi. Acest lucru poate conduce la putrezirea rădăcinii și în cele din urmă la moartea ei.

Spre deosebire de foarte multe plante de apartament, orhideele trebuie udate numai atunci când încep să se usuce. A le da apă când sunt aproape uscate este un comportament care mimează mediul natural al orhideei.

Udatul noaptea: Indiferent de specia de orhidee pe care o ai, întotdeauna pune-i apă doar dimineața. Dacă o vei uda noaptea, vei favoriza bolile bacteriene și fungice.

Temperatura și umiditatea propice pentru orhidee

Orhideele tolerează temperaturi mai ridicate sau mai joase, ideale între 18 și 30 de grade Celsius, însă pentru a înflori normal trebuie ca temperatura noaptea să fie cu aproximativ 5-8 grade mai scazută decât ziua.

Există tipuri de orhidee ce preferă temperaturi mai joase, medii sau mai mari, așa că cel mai bine este să te informezi asupra tipului de orhidee pe care urmează să îl crești.

Pentru a se dezvolta normal orhideea are nevoie și de o bună circulație a aerului.

Orhideele cresc cel mai bine cu o umiditate între 50 și 70 la sută.

Dacă umiditatea este mai scăzută, se poate pune lângă plantă o farfurie cu apă sau se poate așeza vasul în care este ținută orhideea pe o tavă umplută cu pietricele și apă.

Astfel se va asigura o bună umiditate fără a exista pericolul ca pământul în care este ținută să tragă prea multă umezeală.

ingrijirea orhideei -monalisa
Orhidee – ingrijire

Îngrășământul

În perioada când orhideea este încă în perioada de dezvoltare, se folosește îngrășământ în fiecare săptămână sau o dată la două săptămâni.

Acesta conține azot, fosfor și potasiu.

Pentru orhideele ce au ajuns la maturitate se poate folosi îngrășământ o dată pe lună sau mai rar. Atunci când planta intră în starea latentă nu se folosește îngrășământ.

Folosiți îngrășământ cu mai mult nitrogen când se dezvoltă plantele și dau radacini sau ramurele noi și în celelalte etape mai mult fosfor și potasiu.

Ghiveciul

Când achiziționezi un ghiveci fie din florărie, fie din supermarket, asigură-te ca au și din plastic.

Orhideea trebuie să stea în vas de plastic, alb sau transparent pentru a proteja rădăcinile de la supraîncălzirea soarelui.

Totodată, ghiveciul trebuie sa fie găurit pentru a permite o vențilatie eficientă și așa se poate înlătura și surplusul de apă.

Îngrijire Orhidee iarna

– Asigură-i cât mai multă lumină naturală. Orhideea va înflori în această perioadă în funcție de cantitatea de lumină asigurată.

– Tentația este să udăm mai puțin, dat fiind că plantele și florile normale, aclimatizate, cer mai puțină apă. Ei bine, orhideea necesită aceeași cantitate de apă, chiar mai multă, dat fiind că înflorește în perioada aceasta.

Verificați permanent rădăcinile să aibă umiditatea necesară. Nu uita că orhideea trebuie să aibă rădăcinile verzi și nu gri, dacă este uscată sau maro, dacă este prea udată.

– Nu pune orhideea lângă calorifere (se supraîncinge). Ii place căldura, însă nu exagerată. Evită pe cât posibil plasarea lângă geamuri încălzite cu calorifere chiar sub ele.

– Aerisește încăperea cât poți de bine.

Transplantarea

Ghiveciul se schimbă o dată cam la doi ani în perioada în care planta nu are flori. 

Un indiciu ar fi rădăcinile. Când acestea ies din ghiveci, trebuie să îl schimbaţi.

 Un alt indiciu este dat de frunze. Dacă acestea se îngălbenesc şi se usucă, insemnă că planta are nevoie de ajutor .

Dacă doriţi să îi schimbi ghiveciul, acesta trebuie să fie puţin mai mare, de o dimensiune apropiată de cel original, să fie transparent şi bine aerisit.

Schimbare ghiveci orhidee.

Concluzie

Orhideele sunt ușor de îngrijit și dacă se udă corespunzător și ajutate de lumină bună, ele vor înfrumuseța decorul casei!

Orhidee
StoreDay România Tutoriale IT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.