Trimestrul 3 cuprinde – 27-40 de săptămâni
Săptămâna 27
Pleoapele bebelușului se deschid pentru prima oară. Retina începe să se formeze. Bebelușul începe să răspundă prin lovituri atunci când vă va auzi vocea.
Săptămâna 28
Senzația de arsură vă poate crea un disconfort mai ales în timpul mesei, așa că porțiile vor deveni mai mici.
Săptămâna 29
Continuă dezvoltarea simțurilor bebelușului. Atât părul, cât și unghiile cresc, iar sistemul osos este complet.
Săptămâna 30
Bebelușul ocupa aproape tot spațiul din uter. Este bine să dormiți mai ales pe partea stângă, iar o pernă pentru gravide vă poate fi de un real folos.
Săptămâna 31 de sarcină
Cea mai mare parte a organelor interne ale bebelușului sunt complet dezvoltate. Doar plămânii mai au nevoie de timp pentru a se maturiza.
Săptămâna 32
Este posibil să experimentați contracțiile Braxton Hicks („travaliul fals”, prezent în toate sarcinile), cu rol important în pregătirea organismului pentru travaliu și naștere.
Săptămâna 33
Fătul ajunge la 2 kg, iar viitoarea mămică va câștiga în jur de jumătate de kilogram pe săptămână, până la finalul sarcinii.
Săptămâna 34
Bebelușul se pregătește pentru viața extrauterină, iar acest proces înseamnă o serie de alte schimbări și dezvoltări.
Săptămâna 35 de sarcină
Bebe va cântări în jur de 2,5 kg și va măsura peste 30 de cm. Nu prea mai are mult loc în uter, așa că mișcările lui vor fi mai puține.
Săptămâna 36
Vizitele la medicul obstetrician vor fi mai dese. Este important să fiți atente la mișcările bebelușului și să anunțați orice schimbare.
Săptămâna 37
Știm că sunteți nerăbdătoare, dar experimentați alte senzații. Poate fi vorba de frică, stres. Comunicarea cu medicul obstetrician vă va fi de ajutor, ca întotdeauna.
Săptămâna 38
Din acest moment mai ai două săptămâni și începe poți da startul către numărătoarea inversă (cu excepția cazului în care, desigur, bebelușul tău decide să mai stea în burtică). Respirația începe sa devine mai ușoară, așa încât se pune presiune mai mult pe zona pelviană.
Săptămâna 39
În această perioadă, la fiecare control, medicul îți va măsura abdomenul și va verifica poziția fătului. E posibil să ți se facă și un examen intern ca să se verifice starea cervixului: dacă s-a întins sau dilatat.
Unele mămici nasc cu două săptămâni înainte, altele un pic după, dar săptămâna 40 este, în general, termenul la care ne raportăm în legătură cu momentul nașterii.